dissabte, 14 de setembre del 2013

Aquesta setmana, Vicenç Bou

Coincidint amb la celebració, el diumenge 15 de setembre, del 49è Aplec de la Sardana de Torroella de Montgrí, aquesta setmana recordem un històric de la nostra música, Vicenç Bou i Geli, natural de la vila torroellenca i que durant molts anys fou intèrpret i director musical de la Cobla-orquestra Montgrins, en un moment en què ens trobem a cavall entre el cinquantenari de la mort del compositor (1885-1962), i el 130è aniversari de la cobla, que es commemorarà l'any que ve (1884-2014).

Vicenç Bou i Geli

Del mestre Bou recordarem moltes sardanes ben conegudes per tots, car la seva obra és una de les més populars de la història de la sardana. Entre els títols que escoltarem, alguns d'ells en forma cantada, trobem Pescadors bons catalans, Girona aimada, L'anell de prometatge i Angelina.

Per descomptat que no faltaran títols fonamentals com Record de Calella, escrita en honor a l'Aplec Pairal de Catalunya, l'Aplec de Calella (Maresme); i Torroella Vila Vella, que va dedicar a la seva vila natal i que escoltarem amb les veus del grup d'havaneres Port-Bo.

Tampoc mancaran El saltiró de la cardina (1912) i La cardina encara salta (1949), ambdues en versió de la cobla Marinada, formació musical que l'any passat va dedicar tot un treball discogràfic a la figura del compositor empordanès (Bou Revisited), amb interpretacions de les composicions originals i també arranjaments d'Esteve Molero.

Però possiblement el més curiós serà poder escoltar els Montgrins dirigits pel propi Vicenç Bou en una gravació de l'any 1925 de l'emblemàtica sardana Llevantina.

Vicenç Bou i Geli

Al bloc Fotos de formacions musicals de Catalunya podeu trobar imatges de tota la història de la Cobla-orquestra Montgrins, on s'inclouen diverses fotografies d'època amb Vicenç Bou com a director.