La nostra història

Tot i que el Compàs de Cobla amb prou feina ha superat els 300 programes emesos, els seus inicis en la difusió de la sardana es remunten a l'any 1995. Per saber-ne una mica més de tot plegat, aquí teniu un recull de la seva història...

Antecedents: Il·lusió per difondre la sardana
Durant dos estius, i amb més il·lusió que altra cosa, neix un programa sardanista efímer, anomenat Rotllana Arbucienca, imitació del nom que tenia un antic espai sardanista de Catalunya Ràdio, Rotllana Oberta. L'emissió es feia els dissabtes a les 9 del matí, als primers estudis de Ràdio Arbúcies, situats al segon pis del Carrer del Pont, 5, emetent pel 101.1FM.

1a època: Neix el Compàs de Cobla
El 29 de juliol del 1995 neix Compàs de Cobla, a la 2a seu de Ràdio Arbúcies, al carrer Major, 4, on s'estrenà el dial actual, 107.6FM.  Al inicis d'aquesta etapa abunden les sardanes clàssiques, ja que la majoria del material disponible d'inici eren vells discos de 33 rpm propietat de la mateixa emissora. El programa va començar emetent-se els dissabtes a les 10 del matí, fins que el setembre del 1996 va passar a ocupar el que seria ja el seu horari habitual de les 9:00. També durant el primer semestre del 1996 va tenir una segona edició setmanal els diumenges a les 9:00, a fi de complementar la programació dominical.

Aquesta és fins al moment l'etapa més llarga del programa, que abasta un total de 175 emissions, finalitzant el juny del 1998.

2a època: Un gran equip humà i pocs mitjans tècnics
Després d'un temps en què la continuïtat de Ràdio Arbúcies estava en perill, es comença el trasllat als estudis actuals, i comencen les emissions de forma precària a l'Hotel d'Entitats (carrer de l'Estenedor, 34). Com que hi havia ganes de recuperar la nostra hora de la sardana, però els estudis encara no estaven operatius, el Compàs de Cobla es produeix gràcies a la col·laboració del músic i compositor Isaac Tresens i s'enregistra al seu domicili. També hi participa l'Albert Fauria, esdevenint la primera época amb col·laboradors estables. Es fan en total 23 programes entre el gener i el juny del 2003.

3a època: Creixement i consolidació. Comença l'emissió per Ràdio Sant Hilari.
Després d'anys d'incertesa per saber si es tornaria a posar en marxa el funcionament total l'emissora, per fi pot renéixer Ràdio Arbúcies. I amb aquest renaixement, torna de nou l'hora de la sardana de l'emissora. Es comença a emetre el dia 5 d'abril del 2008, mantenint l'horari dels dissabtes a les 9 del matí, acabant el cap de setmana del 20 i 21 de juny del 2009. Per primer cop és possible escoltar la repetició del programa, que es fa els dimecres a les 9 del vespre.

Amb un total de 66 programes, en aquesta època es consolida el format i la filosofia pròpia del programa, que és difondre el fet de la sardana en tot el seu ventall, històric, geogràfic i social, alhora que creix la zona de cobertura radiofònica, gràcies a la col·laboració amb Radio Sant Hilari. Amb l'emissora de les Guilleries, des del dia 1 de juny de 2009 el so de la sardana de Compàs de Cobla  arriba a les llars no només dels oients de Sant Hilari Sacalm, si no que gracies a la seva bona cobertura, és possible escoltar-lo des de poblacions com Llagostera, Santa Coloma de Farners o Viladrau, fent-se dues emissions (diumenges i dimecres matí).

A més, per primera vegada es pot escoltar arreu del món en directe gracies a l'emissió per internet de la programació en directe de Ràdio Sant Hilari. El programa que va significar l'estrena a RSH 107.3FM era el 9è d'aquesta època, i fou dedicat al compositor de Sant Hilari Sacalm, Miquel Tudela i Benavent.

La temporada a RSH va comprendre un total de 57 programes dedicats a la sardana en tota la seva extensió (no van emetre's els 8 primers i un especial d'Any Nou fet en directe a Ràdio Arbúcies).

Malauradament, per diverses circumstàncies no és possible donar continuïtat a aquesta època del programa, ja que s'havia previst reprendre'l el setembre del 2009, després d'una aturada estival de dos mesos. Aquesta aturada es converteix en un salt de quasi 4 anys.

4a època: Compàs de Cobla avui
El Compàs de Cobla retorna amb energia renovada, amb més ganes que mai de difondre la sardana i el que l'envolta, emetent-se de nou per les dues emissores que ja comptaven amb el programa l'època anterior. Les noves emissions comencen el cap de setmana del 16 i 17 de febrer del 2013.

En pocs mesos Compàs de Cobla esdevé una explosió de novetats:
- Entre els mesos de febrer i març apareixen el bloc i els perfils de Facebook, Twitter i Google+
- A finals del mes de juny de 2013, Compàs de Cobla esdevé mitjà informatiu afiliat a la Confederació Sardanista de Catalunya.
- L'11 de setembre de 2013 es produeix el primer gran creixement de cobertura radiofònica, amb l'inici de la difusió del programa a través de l'emissora 7deRàdio, del districte d'Horta-Guinardó de Barcelona, que dóna abast a quasi tota la Ciutat Comtal a través del dial 91.7FM
- A finals del mateix mes de setembre ja es pot accedir al bloc a través del domini propi www.compasdecobla.cat
- L'11 de gener de 2014 creix la cobertura a les comarques gironines, amb l'inici de les emissions a Ràdio Bonmatí, donant cobertura a nuclis de gran activitat sardanista com Salt, Girona, Anglès i Amer.
- El febrer de 2014 es canvia d'estudi principal de producció, traslladant l'activitat de Ràdio Arbúcies a Ràdio Bonmatí, mantenint les emissions per les 4 ràdios. Actualment es coprodueix entre les dues emissores, fent possible que la sardana segueixi viva a la ràdio

I la història continua! Amb l'inici de la temporada 2014-2015, augmenta de nou la cobertura, començant a emetre al Gironès amb Ràdio Sant Gregori 107.9FM, consolidant la presència de Compàs de Cobla a Girona i rodalies; i a Osona, a través de Ràdio Vic 90.3FM, arribant a oients de Manlleu, Vic, Calldetenes i Gurb entre moltes altres poblacions.