dimecres, 8 de maig del 2013

64è Aplec de Caldes de Malavella

Després de passar per poblacions de renom com Roses, Sils, Santa Coloma de Farners o Girona, el calendari d'aplecs de les comarques gironines arriba a la seva data possiblement més assenyalada.

El segon diumenge de maig és el dia en què se celebra l'aplec més antic de la demarcació, el de Caldes de Malavella (la Selva), que enguany arribarà a la 64a edició.

Portada del programa del 64è Aplec de Caldes de Malavella

Com va essent costum, primer hi haurà un concert de vigília, a càrrec de la cobla Ciutat de Girona i la Coral Cantaires de Caldes, el dissabte 11 de maig, al Teatre Municipal de Caldes, a partir de les 10 de la nit.

Agrupació de Sardanistes Caldes de Malavella
L'Agrupació de Sardanistes de Caldes de Malavella es fa càrrec un any més de l'organització de l'aplec.
Enguany aquest aplec, que manté la seva estructura de tres tandes (matí, tarda i nit), anirà a càrrec de les cobles Bisbal Jove, Reus Jove i Ciutat de Girona. Totes tres cobles actuaran el diumenge 12 de maig a partir de les 11 del matí i les 4 de la tarda al Parc de la Sardana, mentre que la cobla Ciutat de Girona es farà càrrec en solitari de la ballada nocturna, a partir d'un quart d'onze a la Plaça de l'Ajuntament.

Aquesta edició té diverses curiositats que val la pena tenir en compte:
- Les dues primeres sardanes del matí seran de 7 tirades, dedicades als alumnes que participen al curset d'aprenentatge de sardanes. La segona d'aquestes sardanes serà, a més, una estrena de la flabiolaire de la cobla Bisbal Jove, la blanenca Bàrbara Ardanuy, titulada Dóna'm la mà, canviarem el món.
Bàrbara Ardanuy
Bàrbara Ardanuy, flabiolaire de la cobla Bisbal Jove i autora de Dóna'm la mà, canviarem el món
- A la sessió de la tarda es farà un homenatge a l'Aplec de Calella, l'aplec de la sardana més antic dels que es convoquen actualment. En l'apartat musical, aquest homenatge es farà amb la interpretació de les sardanes Record de Calella, de Vicenç Bou; i Noies de Calella, de Francesc Mas i Ros. Una tercera sardana, aquesta d'estrena, completarà l'homenatge. És l'original de Josep Antoni López titulat Caldes a l'aplec de Calella.
Josep Antoni López
Josep Antoni López, intèrpret de tenora i compositor, autor de Caldes a l'aplec de Calella
- Enguany també hi haurà una tercera estrena, en aquest cas una peça inèdita del mestre Francesc Mas i Ros titulada Tant si es vol com si no es vol!, que serà la segona de les sardanes que s'interpretaran en conjunt per les tres cobles. La primera peça de conjunt serà la sardana Catalans a l'Alcàrria, en record de Joaquim Soms (mort el 28 de desembre de 2012 a l'edat de 98 anys), qui la va compondre mentre estava al front de l'Alcarria (entre Guadalajara i Cuenca), en plena Guerra Civil Espanyola, esdevenint l'himne dels soldats catalans que lluitaven en aquell front.
Francesc Mas i Ros
Francesc Mas i Ros (Caldes de Malavella, la Selva, 1901-1985)
Joaquim Soms i Janer
Joaquim Soms i Janer (Pineda de Mar, Maresme, 1914-2012)
- Com a curiositat, l'última sardana de la tarda, que tancarà la participació de la cobla Reus Jove, serà la composició de l'autora vietnamita resident a Sant Feliu de Guíxols Diem Huong Tran Truong titulada De tres barres a quatre (referències a l'antiga bandera del Vietnam i la nostra senyera). Aquí mateix teniu la possibilitat d'escoltar la interpretació que la mateixa cobla Reus Jove va fer en la seva estrena al concert del Dia de la Dona Treballadora, celebrat a Tiana (Maresme) el 8 de març d'enguany.

Diem Huong Tran Truong - Autora de la sardana De tres barres a quatre
Diem Huong Tran Truong, autora de la sardana De tres barres a quatre