diumenge, 19 de maig del 2013

Programa 14 - Ramon Vilà i Ferrer

Natural de Granollers (Vallès Oriental), el compositor Ramon Vilà i Ferrer ja fa deu anys que ens va deixar. D'ell ens n'han quedat un munt de sardanes (145 segons algunes fonts, 250 segons d'altres!!), de les que n'hem seleccionat unes quantes, destacant-ne unes quantes de la seva època amb la cobla La Lira, de Sant Celoni, població vallesana amb la qual va tenir una relació molt entranyable.

Ramon Vilà i Ferrer
Ramon Vilà i Ferrer (Granollers, Vallès Oriental, 1912-2003)
Algunes de les seves composicions més populars han estat enregistrades per varies cobles, destacant Ara em toca a mi, una obligada de tenora que podem trobar en diverses gravacions. Però una bona part del seu llegat ens ha quedat enregistrat gràcies a una entitat avui desapareguda, l'Agrupació Sardanista Baix Montseny, que va desaparèixer ara fa un parell d'anys, ja que tot i tenir una bona massa social, ningú es va voler fer càrrec del relleu de la junta que l'havia gestionat durant prop de 25 anys.

Agrupació Sardanista Baix Montseny
Agrupació Sardanista Baix Montseny (Sant Celoni, Vallès Oriental, 1977 - 2011)
Entre els gestors sortints d'aquesta entitat, hi havia l'Esteve Ramon, que en feia les funcions de tresorer. Gràcies a ell, hem pogut tenir les gravacions que van fer per l'Agrupació Baix Montseny les cobles Principal del Llobregat i Mediterrània, de sardanes del mestre Vilà, i també de peces dedicades a Sant Celoni. Actualment l'Esteve és el responsable, des de fa ja 17 anys, de l'espai Palau Sardanista, de Ràdio Vitamènia, emissora municipal de Santa Maria de Palautordera (Vallès Oriental).

Esteve Ramón - Ràdio Vitamènia
Esteve Ramón, responsable de l'espai Palau Sardanista de Ràdio Vitamènia 91.5FM
Fotografia propietat de Ràdio Vitamènia - Santa Maria de Palautordera
Des d'aquí li volem reiterar l'agraïment pel cop de mà que ens ha donat, i que ha permès oferir-vos el programa d'aquesta setmana. Podeu comprovar el resultat, escoltant-lo a l'enllaç corresponent de la secció Compàs a la Carta.