dilluns, 22 de maig del 2017

L'Aplec de la Capital 2017

Un concert amb peces desconegudes de Pep Ventura i recuperades de l'arxiu del Palau de la Música, amb un gran treball realitzat pels Montgrins tant de documentació com d'interpretació, obria al Teatre el Jardí de Figueres els actes dels 200 anys de Pep Ventura.


Poques setmanes després, repetint l'escenari escollit pel primer concert, el Teatre el Jardí, es feia l'obertura oficial de la capitalitat, amb un concert a dues cobles, que a més presentava un magnífic enregistrament a càrrec de les cobles Marinada i Bisbal Jove.

A cavall entre l'abril i el maig, arribava la Festa Major de Figueres, les Fires i Festes de la Santa Creu, on la sardana a la plaça hi fou present quasi tots els dies, amb les cobles Costa Brava, Selvatana, Vila de la Jonquera, Principal de la Bisbal, Nova Blanes, Rossinyolets, Maravella i Casenoves, a més de la celebració del concurs de colles amb l'acompanyament de la Principal d'Olot.

I per si no n'hi havia prou, abans d'aquesta festa, també es van poder ballar sardanes durant la Fira del Còmic figuerenca, amb la cobla Contemporània. 

56è Aplec de Figueres - 21/5/2017 - Foto: Jordi Canaleta
La cobla Bisbal Jove, en un moment de la interpretació d'Al·legoria, de Josep Albertí, en aquesta ocasió complementats per Pep Moliner (fiscorn) i Joan Druguet (contrabaix), membres de la cobla Sant Jordi

Si heu llegit bé i feu comptes, fins aquí ja us hem anomenat 13 cobles. Déu n'hi do, no? Doncs seguiu comptant, perquè el 21 de maig es celebrava el 56è Aplec de la Sardana figuerenc. En el decurs de la vigília es va poder gaudir de la cobla Ciutat de Girona, i a l'aplec pròpiament dit repetien dues cobles que ja us hem esmentat abans, Montgrins i Bisbal Jove, als que s'afegia la Sant Jordi-Ciutat de Barcelona. La xifra ja ascendeix a 15 cobles diferents!

56è Aplec de Figueres - 21/5/2017 - Foto: Jordi Canaleta
L'obligada escollida pels Montgrins fou L'un i l'altre, obligada de trompeta i fiscorn original de Martirià Font. A la imatge es pot veure un moment de la interpretació, amb els solistes Jean Marie Oriol (trompeta, al centre) i Josep Malonda (fiscorn, dreta), a més de Jordi Gelabert (trompeta, a l'esquerra de la imatge), i Marcel Artiaga (tible, assegut)

L'indret escollit per l'aplec, la Rambla, que ja va ser el marc de l'aplec de l'any anterior, és un verdader encert, tant per l'espai, com el terreny, els serveis que hi ha a l'entorn i la facilitat d'accés, a més de la proximitat amb els museus emblemàtics figuerencs (Museu del Joguet, Museu de l'Empordà, i un xic més enllà el Teatre Museu Dalí).

56è Aplec de Figueres - 21/5/2017 - Foto: Jordi Canaleta
La cobla Sant Jordi va optar a l'aplec de Figueres per una de les sardanes emblemàtiques de Ricard Viladesau, l'obligada de tenora A en Ramon Rossell, on l'Enric Ortí va oferir novament una mostra del seu saber fer amb l'instrument estrella de la cobla, ben recolzat pel seus companys. A la imatge, darrere l'Enric, hi tenim Isi López (trombó) i Pep Moliner (Fiscorn).

No només els sardanistes van poder gaudir de la ballada, si no que també es va poder veure ballar el gegant de Pep Ventura que fins el dia abans havia estat exposat dins de la Catedral de Girona en el marc de la mostra Temps de Flors, en un espai dedicat íntegrament a la capitalitat figuerenca. I per fer-lo ballar, una peça composada especialment per l'ocasió, obra d'Ivó Jordà.

56è Aplec de Figueres - 21/5/2017 - Foto: Jordi Canaleta
El gegant Pep Ventura balla al ritme de En Pep de la Tenora, original d'Ivó Jordà, en la interpretació conjunta de les cobles Bisbal Jove, Montgrins i Sant Jordi, dirigits per Martí Camós
56è Aplec de Figueres - 21/5/2017 - Foto: Jordi Canaleta
Martí Camós (Montgrins), Josep Antoni Sànchez (Sant Jordi) i Josep Bofill (Bisbal Jove), després de rebre de mans de l'alcaldessa de Figueres, sra. Marta Felip, una reproducció del gegant Pep Ventura, obsequi per les cobles participants al 56è Aplec de la Sardana.
56è Aplec de Figueres - 21/5/2017 - Foto: Jordi Canaleta
Montserrat Mauné, presidenta del Foment de la Sardana Pep Ventura de Figueres, amb la partitura del ball del gegant En Pep de la Tenora que li acabava de lliurar Martí Camós, encarregat de dirigir-la en la seva estrena a l'aplec.

I per si no n'hi ha prou, prepareu-vos, perquè aquesta Capital de la Sardana està posant el llistó molt i molt alt, i és que des de Figueres asseguren que encara tenen molt per oferir! Entre altres, ja ens han confirmat la presència de les cobles nord-catalanes Tres Vents i Mil·lenària. Per tenir alguna pista, apunteu tres conceptes... Acústica, estiu i carilló. I fins aquí podem escriure, si no, ja estariem explicant massa, i val més que ho anem descobrint tots plegats de mica en mica.

56è Aplec de Figueres - 21/5/2017 - Foto: Jordi Canaleta
La col·laboradora de Compàs de Cobla, Lídia Padrosa, amb la bandera de la Capital de la Sardana i el cartell del 56è Aplec de la Sardana de Figueres. Al fons, esquerra, el trompeta de la cobla Sant Jordi, Timi Rodríguez, en un moment de recés.