diumenge, 25 d’agost del 2013

Francesc Mas i Ros (II) - Sardanes essencials

El dia 23 d'agost de l'any 1985 moria a Caldes de Malavella el compositor Francesc Mas i Ros. Autor molt estimat per la seva vila, se'l recorda cada any en els memorials que es celebren tan a la seva vila natal com també a Sils.

El memorial caldenc s'ha celebrat justament el dia de l'aniversari del seu traspàs, amb una ballada a càrrec de la cobla Ciutat de Terrassa celebrada a la plaça que porta el nom del compositor.

Francesc Mas i Ros
Francesc Mas i Ros - 27/02/1901 - 23/08/1985
Al Compàs de Cobla ens hem sumat al record del mestre Mas i Ros, proposant-vos una sèrie de sardanes que podríem dir que formen l'essència de la seva obra sardanista, des de les composicions primerenques (Malavella, Cançó de la Marta), fins a l'estrena més recent i pòstuma, esdevinguda el passat mes de maig a l'Aplec de la Sardana de la seva vila natal (Tan si es vol com si no es vol).

També tindrem les dedicatòries al seu pare, L'avi Mas, i a la seva esposa, Teresa; els seus èxits a la Sardana de l'Any amb L'ermita de Collbàs i L'amic absent, entre altres; i fins i tot les seves composicions més populars (Mar de Palamós, Tossa bonica).

Fins i tot hi ha temps per les anècdotes, com una composició estrenada amb dos títols, Som-hi, ballem-la, també anomenada Les noies de Salitja, o l'ús que es fa d'una de les seves composicions menys conegudes, Mestre Genís, per part de l'Ajuntament d'Arbúcies.

Tot això ho podeu escoltar en l'edició 28 del programa, que ja podeu trobar a la secció Compàs a la Carta.